Promovarea sanatatii
LISTA E-urilor NOCIVE PENTRU SANATATE
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate acestea multe dintre ele, consumate in exces, devin periculoase pentru organismul uman. Mai jos va prezentam o sinteza cu aditivii alimentari cei mai utilizati, iar dupa cum vom arata mai jos sunt unele E-uri care au chiar un efect benefic pentru organism.
Benzoatul de sodiu (E211) este des intalnit si este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri; prezent in multe medicamente (Tylenol, Phenergan). Potrivit specialistilor, E211 provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania si interzis in SUA.
Acidul citric (E330) produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si are actiune cancerigena. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate.
Acidul fosforic (E338) - produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.); este folosit si in preparatele din branza.
Aspartamul (E951) este un indulcitor des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli, potrivit cercetatorilor. Este cancerigen. Se intalneste cel mai des in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare; este interzis in SUA. Pe termen lung, prin scaderea imunitatii, consumul in exces de aspartam expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. In timp, poate aparea si deficit de calciu. Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In acelasi timp, E951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Acid benzoic (E210) si derivatii lui - E213 - benzoat de calciu, sunt cancerigeni.
E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen.
E455 (difosfati) – in cantitati mari poate determina tulburari ale raportului calciu/fosfor in organism.
Polifosfatii (E452), in cantitati mari, altereaza activitatea metabolica a organismului.
Acidul fosforic (E338) produce tulburari digestive.
E110 (sunset yellow) intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, a snacks-urilor, precum si in unele bauturi, medicamente, conserve de peste, prafuri de budinca, colorandu-le in galben "apus de soare". Este considerat cancerigen (tumori renale) si are, ca alte efecte, congestia nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie. Este interzis in Norvegia.
E466 (carboximetilceluloza) produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.)
E104 (Quinoline Yellow) este folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente. Totodata este utilizat ca si colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca. Poate provoaca dermatite si este interzis in Australia, S.U.A. si Norvegia.
E127 (eritrozina) este un colorant rosu pentru compoturi si alte alimente. Cercetarorii au ajuns la concluzia ca provoaca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani (studiu din anul 1990), posibil si la om; intalnit in bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare; interzis in SUA din 1990 si in Norvegia.
E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti si poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este interzis in Norvegia.
E412 (guma guar) poate provoca greata, meteorism si crampe.
E102 (tartrazina) este un colorant galben care se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacksuri. Este considerat a avea actiune cancerigena (tumori tiroidiene), poate provoca mutatii cromozomiale si determina deficiente in vitamina B6 si zinc. Totodata genereaza crize de astm bronsic, urticarie si hiperactiviate la copii. Este interzis in Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Olanda. Avand in vedere ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. In conditiile in care un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci un copil de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.
E250 (nitrit de sodiu) produce boli cardio-vasculare si in stomac se poate combina cu alte substante ducand la formarea de nitrozamine. Este interzis in multe tari. Nitritul de sodiu este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dog-ul si pastrama ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special cel din pastrama. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica. Pentru produsele din carne mai sunt folositi si E251 (nitrat de sodiu), E252 (nitrat de potasiu), E249.
E621 (glutamat monosodic) este continut in exces in supele concentrate, fiind folosit ca substitut pentru sare si este considerat de specialisti dintre cele mai cancerigene substante. Aditivul se foloseste totodata si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor inghetate. Glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer. Are efecte adverse la persoanele astmatice, efecte neurotoxice, poate provoca migrene si crampe. Este interzis in mancarea copiilor.
E124 (rosu ponceau) este toxic, fiind interzis in SUA si Norvegia. Se gaseste in mezeluri. Este cancerigen la animalele de laborator si poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si cele alergice la aspirina.
E320 (butil-hidroxi-anisol BHA) este un conservant gasit in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, margarina, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide. Este considerat posibil cancerigen (in doze mari a provocat tumori la animalele de laborator) si creste nivelul de colesterol. Este derivat din petrol si in unele tari este interzis in mancarea pentru copii, putand provoca reactii alergice si hiperactivitate. Este interzis in Japonia din 1958.
E421 (manitol) – posibil sa provoace alergii. Este interzis in mancarea sugarilor putand provoca diaree si disfunctii renale. Poate provoaca greata, voma si se regaseste in produse cu continut redus in calorii.
E316 (propil galat) – poate provoca iritatii ale mucoasei gastrice sau ale pielii; in unele tari este interzis in mancarea copiilor.
E200 (acid sorbic) este iritant pentru piele, iar E221 (sulfit de sodiu) provoaca alergii.
E150 (caramel) intra in categoria aditivilor suspecti, se recomanda renuntarea la el pentru alimentele destinate copiilor.
E407 (caragenan) provoaca tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale).
E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E131 (albastru patent) este cancerigen, interzis in Australia, USA, Norvegia. Se foloseste in bauturile spirtoase si in prajituri.
E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii, dar este asociat si cu boala Alzheimer.
Suspecte si periculoase:
- E 125, E 171, E 240, E 241.
- E 477 (emulsificator) – periculos doar daca e consumat in exces.
- E 141, E 150, E 172, E 173 (coloranti).
- E 102, E 110 ( colorant galben) - extrem de nociv.
- E 120, E 124 (colorant alimentar) - produce tumori ale glandei tiroide.
Toxice:
- E 220, E 221, E 222, E 224, E 338 (conservanti - produc boli intestinale si alergii, se gasesc cu precadere in: hamburgeri, cartofi deshidratati, prajituri, bere, vin).
- E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteaza tubul digestiv).
- E 230, E 231, E 232, E 233 (conservanti - produc boli de piele), E 200 (conservant - suprima vitamina B12), E 320.
- E 321 - antioxidanti din margarina (cresc nivelul colesterolului).
- E311, E 312 (antioxidanti - ataca sistemul nervos).
- E 330 - acidul citric sau sarea de lamaie (devine cancerigen daca este consumat in exces).
Cancerigene – sunt interzise în SUA, Comunitatea Europeana si tarile fostei URSS.
- E 123, E 131, E 142 (coloranti).
- E 211 E 213, E 214, E 215, E 217 E230 (conservanti – in unele bauturi racoritoare).
- E621 (potentiator de aroma).
- E 631, E632, E633 (inozinati).
- E627, E628, E629 (guanilati).
- E634, E635 (potentiatori de gust)
E-urile sanatoase:
- vitamina E naturala E 306, E 307, E 308, E 309 antioxidant puternic (prezent în ficat, oua, peste, soia);
- vitamina C naturala - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
- clorofila E 140 (colorant natural - important pentru mentinerea unui ph normal si pentru eliminarea toxinelor din organism)
- lecitina E 322 - antioxidant natural
- pectina E 440 (gelifiant natural – util impotriva hipercolesterolemiilor si pentru reglarea tranzitului intestinal).
- E 101 (vitamina B2).
- E 636 (maltol – se foloseste pentru sporirea gustului alimentar).
- E 410 guma de caruba – un extract care produce scaderea colesterolului, se gaseste in budinci, produse lactate, inghetata, branzeturi, ciocolata, guma de mestecat).
- E 181 (acid tanic din cojile de nuca si ceaiul verde si negru – are proprietati antiinflamatorii).
- E 162 (colorant natural – pigmentul rosu din sfecla).
- E 160 (beta – carotenul).
|
Program audiente:
Director executiv:
Dr. Ligia Marincas
Marti: 13.00 - 15.00
Program de lucru:
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Promovarea sanatatii:
|