Prima paginaComunicate media Informatii utileUnitati sanitareContactInformatii publiceSitemap

Promovarea sanatatii

9 METODE CONTRACEPTIVE

Planificarea familiala te ajuta sa alegi momentul potrivit pentru a avea copii, precum si numarul lor. Folosirea unei metode contraceptive va ofera aceasta posibilitate.
Metodele contraceptive impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini.
Retineti ca o sarcina poate aparea chiar daca:
  • Este primul contact sexual;
  • Alegeti o anumita pozitie in timpul actului sexual;
  • Contactul sexual are loc in timpul menstruatiei;
  • Este un contact sexual unic;
  • Ejacularea nu s-a produs in interiorul vaginului, ci in zonele genitale externe;
  • Femeia nu are orgasm.
 1.      PILULA COMBINATA
Este o pilula care contine doze mici de hormoni estrogeni si progestageni.
Eficienta: 98 -99%
Actiune:
Impiedica ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare), modifica invelisul intern al uterului (endometru), ingroasa mucusul la nivelul colului uterin.
Avantaje:
Este usor de administrat. Poate fi folosita la orice varsta. Nu intervine in defasurarea actului sexual. Reduce durerile dinaintea si in timpul menstruatiei. Reduce cantitatea menstruatiei. Regleaza ciclul menstrual. Ajuta la prevenirea cancerului de endometru, a cancerului si chisturilor de ovar, a bolilor benigne al sanului si a inflamatiilor pelvine. Administrarea poate fi intrerupta oricand si fertilitatea revine rapid.
Dezavantaje:
Trebuie luata in fiecare zi. Nu este recomandata femeilor care alapteaza, celor care prezinta factori de risc cardiovascular si fumatoarelor peste 35 ani. La inceputul folosirii, pot aparea efecte secundare minore precum: dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerari. Interactioneaza cu anumite tratamente medicamentoase. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici impotriva SIDA.
Observatii:
                 Eficienta depinde de corectitudinea folosirii. Se recomanda consilierea si supravegherea la un cabinet care ofera servicii de planificare familiala.
 
2. PILULA MONOHORMONALA
Este o pilula care contine cantitati foarte mici de hormone progestageni.
Eficienta: 96 – 98%
Actiune:
Ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor. Poate impiedica ovulatia.
Avantaje:
Este usor de administrat. Poate fi folosita si de femeile care alapteaza sau care au factori de risc cardio-vascular. Nu intervine in desfasurarea actului sexual. Ajuta la prevenirea bolilor benigne ale sanului, a cancerului de endometru si de ovar, precum si a inflamatiilor pelvine.
Dezavantaje:
Trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora. Poate deregla ciclurile menstruale. Creste frecventa sangerarilor intre menstruatii. Nu previne sarcina extrauterina. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici impotriva HIV/SIDA.
Observatii:
Se recomanda consiliere si supraveghere la un cabinet care ofera servicii de planificare familiala.
 
3. CONTRACEPTIVELE INJECTABILE
            Sunt produse injectabile care contin hormoni progestageni.
Eficienta: 99%
Actiune:
            De la locul injectiei hormonii se elibereaza progresiv pe parcursul a 8 – 12 saptamani. Impiedica ovulatia si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor.
Avantaje:
            Foarte eficiente. Nu trebuie luate in fiecare zi. Pot fi folosite si de femeile care alapteaza sau care au factori de risc cardio-vascular. Nu intervin in desfasurarea actului sexual. Ajuta la prevenirea sarcinilor extrauterine, a cancerului de endometru si de ovar, a fibromului uterin, a inflamatiilor pelvine si a anemiei.
Dezavantaje:
             Necesita o injectie la 8 – 12 saptamani. Deregleaza ciclurile menstruale. Creste frecventa sangerarilor intre menstruatii si a ameneoreei (lipsa menstruatiei). Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici impotriva HIV/SIDA.
Observatii:
            Se recomanda consiliere si supraveghere la un cabinet care ofera servicii de planificare familiala.
 
4. DISPOZITIVUL INTRAUTERIN (STERILETUL)
            Este un mic dispozitiv prevazut cu doua fire flexibile care se introduce in uter.
Eficienta: 97 – 99%
Actiune:
Influenteaza miscarea spermatozoizilor in uter si impiedica fixarea oului fecundat.
Avantaje:
Asigura o protectie indelungata (pana la 10 ani). Este foarte eficient. Nu intervine in desfasurarea actului sexual. Nu are efecte secundare hormonale. Poate fi folosit de femeile care alapteaza. Nu interactioneaza cu medicamentele.
Dezavantaje:
Este nevoie de un examen ginecologic. Se insera si se extrage de catre medic. Prezenta firelor steriletului trebuie verificata periodic de catre femeie. In primele luni dupa insertie menstruatiile pot fi mai abundente si mai dureroase. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici impotriva HIV/SIDA.
Observatii:
Se recomanda consiliere si supraveghere la un cabinet care ofera servicii si planificare familiala.
 
5. PREZERVATIVUL
Este o invelitoare din cauciuc foarte subtire sub forma unui tub inchis la un capat.
Eficienta: 85 – 98%
Actiune:
Colecteaza sperma impiedicand contactul ei cu organismul femeii.
Avantaje:
Se gaseste usor, este simplu de folosit si nu necesita supraveghere medicala; nu are efecte secundare; este foarte eficient daca este utilizat corect; poate fi folosit la orice varsta; este singura metoda care protejeaza ambii perteneri impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA.
Dezavantaje:
Necesita cooperarea ambilor parteneri. Intervine in desfasurarea actului sexual. Cumpararea, discutia cu partenerul, punerea, scoaterea si aruncarea lui pot fi jenante.
Observatii:
Este de unica folosinta. Trebuie pus pe penisul in erectie inainte ca acesta sa ajunga in corpul partenerei.
 
6. SPERMICIDE
Substante chimice incluse in ovule, creme, geluri, tablete, spume, supozitoare, filme care se introduc in vagin.
Eficienta: 75 – 80%
Actiune:
Distrug spermatozoizii sau le afecteaza miscarile in asa fel incat impiedica intalnirea lor cu ovulul.
Avantaje:
Nu au efecte secundare determinate de hormoni. Nu necesita administrarea zilnica. Pot fi folosite de femeile care alapteaza. Utilizarea lor poate fi intrerupta in orice moment. Pot fi introduse in vagin cu 1 ora inainte de contactul sexual. Cresc lubrifierea vaginului. Nu necesita consult medical.
Dezavantaje:
                Eficienta scazuta. Necesita introducerea in vagin inaintea actului sexual si respectarea instructiunilor de utilizare. Pot determina senzatii de caldura locala. Pot da iritatii sau reactii alergice.
Observatii:
                 Pentru cresterea eficientei se recomanda folosirea lor impreuna cu prezervativul sau diafragma.
 
7. DIAFRAGMA
Este o cupola moale din cauciuc care acopera colul uterin.
Eficienta: 85%
Actiune:
Actioneaza ca o bariera blocand patrunderea spermatozoizilor in uter si trompele uterine.
Avantaje:
                Nu are efecte secundare induse de hormoni. Nu necesita administrare zilnica. Poate fi folosita de femeile care alapteaza. Utilizarea ei poate fi intrerupta in orice moment. Poate fi introdusa in vagin cu 6 ore inainte de contactul sexual.
Dezavantaje:
                Necesita un examen genital si stabilirea dimensiunii potrivite de catre medic. Masurarea trebuie repetata dupa nastere sau la o crestere/scadere semnificativa in greutate. Diafragma trebuie spalata cu apa si sapun dupa fiecare utilizare si pastrata cu grija. Se foloseste impreuna cu o crema spermicida. Trebuie pastrata in vagin 6 ore dupa contactul sexual.
Observatii:
Protejeaza intr-o masura limitata de infectiile cu transmitere sexuala.
 
8. METODE NATURALE
Sunt metode de identificare a perioadelor fertile ale ciclului menstrual.
Eficienta: 65 – 80%
Actiune:
Ajuta cuplurile sa identifice perioada fertila pentru a evita contactul sexual in acel interval de timp. Identificarea perioadei fertile se face in diferite moduri: pe baza calendarului ciclului menstrual, inregistrarea modificarilor mucusului cervical, masurarea temperaturii bazale sau prin asocierea metodelor de mai sus.
Avantaje:
                Nu exista efecte secundare. Partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei. Sunt foarte ieftine. Pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini.
Dezavantaje:
Este nevoie de atentie, intelegere si acord din partea ambilor parteneri. Este necesara o inregistrare atenta a datelor. Dificil de practicat cand ciclul este neregulat. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA.
Observatii:
                Necesita o perioada de invatare si exersare.
 
9. Sterilizarea chirurgicala voluntara
            Este o metoda chirurgicala de intrerupere a fertilitatii la cererea femeii sau a barbatului.
Eficienta: 99 – 100%
Actiune:
La femei: prin blocarea (legarea) trompelor uterine impiedicand contactul ovulului cu spermatozoizii.
La barbat: prin blocarea canalelor prin care circula spermatozoizii impiedicand prezenta lor in sperma.
Avantaje:
Nu necesita supravegherea medicala. Nu influenteaza desfasurarea actului sexual. Nu influenteaza activitatea sexuala ulterioara. Creste satisfactia actului sexual prin inlaturarea fricii de sarcina nedorita. Poate fi folosita de femeile care alapteaza. Nu are efecte secundare de lunga durata si nu prezinta riscuri pentru sanatate.
Dezavantaje:
Necesita o examinare medicala si o interventie chirurgicala efectuata intr-un spital. Restabilirea fertilitatii este foarte dificila. In primele zile dupa interventie, pot exista dureri locale. Nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici impotriva HIV/SIDA. La barbat devine eficienta dupa 3 luni sau 20 de ejaculari.
Observatii:
            Metoda este definitiva si necesita o decizie bine gandita.
Noutati:
Comunicate media
Informatii utile
Noutati
Programe de sanatate
Anunturi Concursuri Examene
Recunoasterea diplomelor in UE Atestate studii complementare Certificate
Promovarea sanatatii
Informatii publice
Incidenta imbolnavirilor cu virusul SARS-Cov2
Program audiente:
Director executiv:
Dr. Ligia Marincas
Marti: 13.00 - 15.00
Program de lucru:
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Promovarea sanatatii:
Made by HaiPeNet